Vyksmas

Liko visai nedaug laiko iki Sekminių Sambarių alaus talkos (Gegužės 28 dienos) , todėl mes pradedam skelbti gaspadorius, garbės svečius-aludarius, visus darbus kuriuos reiks nudirbti, o svarbiausia kas bus tarpe darbo ir per pačius patalkius.
Šiemet ypatingai pagerbsime duonkepę krosnį. Duonkepė krosnis bus mūsų visatos centras. Tai vieta vienijanti šeimas ir bendruomenes, tai maitintoja, alaus gamintoja, namų šildytoja, todėl šiemet aplink krosnį suksim visokias įdomybes.
Visų pirma, tai kaip ir kasmet gyvai gaminsim Anykčių krašto keptinį alų. Alaus gamybai vadovaus patyrę vietiniai aludariai, bet talkoje galės dalyvauti visi norintys. Bus galima mokytis, klausti, klausytis, jei turi patirties, tai patarti, papasakot savo tradiciją ir kitaip bendrauti. Vyks tradicinės alaus ragautynės, aludarių prisistatymai ir pasakojimai, geriausio aludario rinkimai.
Kol kieme daromas alus, kviesime neužsiėmusius prie duonkepės krosnies.
Šiemet labai norime įtraukti mūsų talkos dalyvius į tradicinę šeimos ir namų kulinariją. Kviesime prie duokepės krosnies susipažinti su duonkepės krosnies keramika, kuri mūsų buityje buvo naudota nuo XIV a iki šių dienų. Juodpuodžius, terlas padažines ir kitokius rykus keramikė Kristina Motuzienė, o po to labai kviečiame dalyvauti maisto ruošime duonkepėje. 
Tai bus bendruomeniškas dalinimasis patirtimi ir kulinarinis eksperimentas. Jei turite gerą šeimyninį receptą gaminamą krosnyje ir norite juo pasidalinti, tai prašome prisidėti ir dalyvauti. Patirtimi dalinsis profesorius Rimvydas Laužikas, archeobotanikos specialistė, mokslų daktarė Giedrė Motuzaitė Keen. 
Krosnyje bus taip pat kepama duona. Apie duonos kepimo patirtis duonkepėje pasakos Striukų sodybos šeimininkė Nijolė Kačkuvienė. Jei kepate namie duoną, atsivežkite kepaliuką paragaut, bus smagu pasidalinti patirtimi ir skoniais.
Kieme prie laužo kvies visai kita virtuvė. Antropologas mokslų daktaras Donatas Brandišauskas ir Rakiškio krašto žvejys ir medžiotojas Robertas Žėglaitis, pristatys medžiotojų-rankiotojų virtuvę, vyrai ant ugnies gamins netikėtus medžiotojų patiekalus ir dalinsis savo žiniomis. Prie medžiotojų prisijungs rašytoja, gamtos kulinarė, valgomų augalų ir natūralaus rauginimo žinovė Ieva Šidlaitė. Pasakos apie laukinių ir naminių gerybių rauginimą ir kitokias patirtis. 
Tame pačiame lauže vykst bais navatnas aludarystės eksperimentas. Du aludariai Simonas Gutautas ir Artūras Masiliauskas iš Vilniaus ir Kauno gamins alų pagal brondzos amžiaus technoliją. Bus matyt kas iš to gaunas.
Kieme šiemet plečiam meistrų turgelį. Tradiciškai su savo Moliniais Rykais bus Kristina Motuzienė, bus uzbonų, kaušelių, kieliškėlių ir kitokių praktiškų gerybių. Bičiulis iš Babtų, kas dien vis garsejantis, tradicinių instrumentų meistras Skalmantas Barkauskas su savo nuostabiom kanklėm būgnais, bugneliais dūdelėm ir kitais skambančiais stebūklais. Taip pat bus vietinis stilingų kazyrkų meistras Artiom Oppermann su savo kepurėm. Poškučio kalvė. 
Ir tiką pasiekė geros žinios, kad mūsų svečias, aludaris ir Sarėmos salos atsivež tradicinių estiškų medinių bokalų õllekapp, kurie gaminti jo kaimyno, tai estišku humoru ir Saremos salos gamta ir kvapais užtaisyti indai daromi iš uosio ir kadagio šulų, kadagio medienos aromatas geriant lydi kiekvieną gurgšnį (kiekis bus labai ribotas). Tai turėkit su savim grynų pinigų, kad nereiktų toli ieškot.
Bus kelios labai įdomios paskaitos- Profesorius Rimvydas Laužikas paskaitys paskaitą apie alų kulinarijoje. Bus kalbama apie istorinius patiekalus su alum, kaip ingridientu.
Archeobotanikė dr. Giedrė Motuzaitė Keen pasakos apie grūdines kultūras ir jų kilmę.
Taip pat pažiūrėsim Algio Kuzmicko nufilmuotą filmą apie mūsų sambarius.
Bus dainininkų ir muzikantų. Sambarių senbuviai, auksagerkliai alučio garbintojai, susibūrę po Ugniavijo vėliava vėl savo dainomis užvedinės talkininkus. Bus muzikantų ir bus instrumentų, jei bus noro ir mokėjimo grot, prašom prisidėt.
Na ir pagaliau aludariai. Dalyvaus aludariai iš Anykščių krašto, Biržų krašto ir Pasvalio. Taip pat svečiai, aludariai iš Estijos ir Suomijos, bei delegacija aludarių iš Lenkijos. Visi turės ką papasakot ir paragaut. Bet apie kiekvieną atskirai pranešimė bėgant šiam paskutiniam mėnesiui. 
O jei tu darai tradicinį alų, jei nori pristatyt savo krašto ar šeimos tradiciją, junkis į aludarių ratą, nepasikuklink ir nepasididžiuok, parašyk mums arba tiesiog atvažiuok su savo giminem ar bičiuliais, dėk ant stalo bačkelę pakaštavot, kitų alučio paragaut. Pasidalink savo aludarystės istorija. TAUTA TURI ŽINOTI SAVO ALUDARIUS!!!


Dear brothers in brewing, family members, guests, vagabonds and beggars
We would like to announce the participants, and activities of this year traditional brewing gathering.
Our mane focus of this years festival will be on bread stove. This stove fore centuries was the axis mundi of the family and society. This stove makes foods and beers, worming the house, uniting peoples till this day. 
So traditionally, after opening ceremony, we will start from keptinis beer making it will take all day. The presentation of brewers. Then we will call fore traditional culinary session. The potter Kristina Motuzienė will make a presentation of bread stove pottery. She will show traditional clay cooking pots and vessels used in bread stove. Then will be live cooking and bread baking session with culinary history specialist, Professor Rimvydas Laužikas and Nijolė Kačkuvienė. If you have interesting family recipes, and you want to shear it, please do it (if you need some ingredients let us know). 
Out side, on open fire will be the presentation of hunter-gatherer kooking. Anthropologist Dr. Bonatas Brandišauskas and local hunter Robertas Žėglaitis will prepare unpredictable dishes. The writer, eatable plant specialist Ieva Šidlaitė will lead the master class session about wild and garden pants fermentation techniques.
Brewers Simonas Gutautas and Artūras Masiliauskas will make bronze age brewing experiment. 
There will be small craftsmen market also. Traditional beer pottery. Estonian  õllekapp and some more stuff, so you could need some cash too.
We are planing few lectures: Prof. Rimvydas Laužikas lecture”Beer in cuisine”.
Dr . Giedrė Motuzaitė Keen “Origin and history of the grains” 
There will be brewers from Anykščiai, Biržai and Pasvalys regions with the best traveling kegs. There will be brewers from Estonia, Finland, Poland and Latvija. Detailed program, and all participants personally will be announced in coming weeks.
See you all in one month.